Ako výbrať správnu výplň do vankúša

Rovnako ako zlý matrac môže spánok so zlým vankúšom spôsobiť skazu vo vašom spánku. Vďaka vankúšu, ktorý je prispôsobený Vám sa môžete lepšie vyspať. Výplň vášho vankúša určuje charakter. Preto je dôležité mať správnu a Vám vyhovujúcu výplň. V závislosti od typu výplne a použitého množstva môže byť váš vankúš úplne výnimočný a vhodný podľa vašich preferencií. Môže byť pevný, podporný, mäkký, nízky a vysoký. Voľba je iba na vás. Bohužiaľ žiadna výplň nefunguje pre všetkých. Každý typ výplne má svoje pre a proti a oslovuje jedinečné publikum ľudí. To čo pre niektorých funguje dobre, môže sa stať, že u iných rovnaká výplň bude viesť k bolesti krku a chrbta. Najlepšie by bolo si vyskúšať rôzne typy výplní vankúšov, ale to je ťažký návrh, keď mám v dnešnej dobe k dispozícii veľa možností. V tomto článku si rozoberieme rôzne typy výplní, aby ste si mohli lepšie vybrať tú správnu výplň.

 

PRACHOVÉ PERIE

Tento druh peria sa nachádza pod vrstvou krycieho peria. Majú ich len niektoré druhy operencov. Niekedy sa prachové perie získava od divokých vtákov, ktorí ho používajú na vystýlanie svojich hniezd. Exceluje svojimi skvelými izolačnými schopnosťami. Skvelá vlastnosť páperia je, že páperie pomaly absorbuje telesnú vlhkosť. Vlhkosť tak prechádza preč a Vy sa cítite príjemnejšie, zároveň mierna vlhkosť pomáha regenerácii peria. Úžasné je do akých rozmerov sa dokáže malé množstvo peria nafúknuť. Môžete tiež vzduch z vankúša vytlačiť, zaberie tak menej miesta pri uskladnení. Len jedna vec dokáže prachovému periu uškodiť a to je väčšie množstvo vody a vodných pár. Pri kontakte s vodou sa zničí štruktúra peria, ktoré zľahne a stráca schopnosť zachytávať vzduch a akumulovať teplo. Prachové perie má ďalšiu zaujímavú vlastnosť, dokáže zachytávať molekuly vzduchu. To znamená, že akonáhle páperový vankúš vytiahneme z kompresného vaku, začne sa nafukovať a našuchoriť a tým vytvorí vzduchový vankúš. Potom sa vzduchový vankúš začne nahrievať telesným teplom, ktoré každý človek vyraďuje. Táto vrstva vzduchu tak bráni chladu, aby sa dostal vášmu telu.

Na výplň perových vankúšov sa používa husacie a kačacie perie. Kačacie perie je lacnejšie, ale môže sa stať, že zapácha nepríjemnou vôňou, ktorej sa nejde zbaviť. Husacie perie je nákladnejšie, ale má lepšie izolačné vlastnosti, dlhšie vydrží a nezapácha. Husacie perie sa všeobecne považuje za viac kvalitnejšie ako kačacie. Husacie perie sa získava zo starších jedincov, vďaka tomu je odolnejšie a trvanlivejšie. Za najkvalitnejšie je považované husacie perie maďarské, inak známe ako európske biele husacie perie.

Prachové perie má niekoľko výhod napríklad je tvarovateľný, má tendenciu dobre držať tvar a ponúka dobrú oporu pre váš krk a hlavu. Je ľahký, plyšový a mäkký. Tiež je odolný a pri správnej starostlivosti môže vydržať niekoľko rokov. Avšak má aj pár nevýhod, zložito sa čistí, je nutné aby sa perie dôsledne načesávalo a je drahé.

 

PERIE

Perie je lacnejšia alternatíva páperia. Pri používaní sa brká peria posúvajú a postupne sa vyrovnávajú, kvôli tomu sú všetky brká navzájom rovnobežné. To spôsobí, že páperový vankúš stratí nadýchanosť a môže sa stať plochým a nepohodlným. Aby sa predišlo tomuto problému pridáva sa do vankúšov aj prachové perie. Spomaľuje to tak deformáciu. Následná kvalita vankúša sa odvíja od podielu prachového peria vo výplni.

Výhody peria, je ľahké, tvarovateľné a lacnejšie ako prahové perie. Nevýhoda je, že sa ťažko čistí a absorbuje a zadržiava telesné teplo, čo môže spôsobiť, že váš vankúš bude teplý a nepohodlný.

 

POLYESTEROVÁ VÝPŇ

Polyesterová vláknitá výplň, označuje sa aj ako Poly-Fil. Tento typ výplne je obľúbený a to vďaka svojej nízkej cene. Tiež je ľahký a ľahko sa čistí avšak nie je príliš priedušný takže sa vankúš môže ľahko zahriať a udrží vaše telesné teplo. Navyše vlákna majú tendenciu sa zhlukovať, čo môže rýchlo spôsobiť, že váš vankúš bude plochý a hrudkovitý.

Výhody polyesterových výplní je ako som spomínala sú lacné, ľahké a ľahko sa čistia. Nevýhoda je, že vankúše sú netvarovateľné, nepriedušné, majú krátku životnosť kvôli problému zhlukovania.

DRCENÁ PAMETOVÁ PENA

Vyrába sa z polyuretánu a niekoľkých ďalších chemikálií. Kvôli tomu bohužiaľ často vydáva silný chemický zápach. Môže byť tiež trochu toxická. Pokiaľ pominieme toxicitu je tak trochu magické ako si pamäťová pena zachováva svoj tvar. Práve preto sú možno vankúše s touto výplňou tak populárne. Väčšina sériovo vyrábaných vankúšov z pamäťovej peny sa skladá z jedného kusu pamäťovej peny. To zapríčiní že väčšina vankúšov nie je tak tvarovateľná, zakaždým sa vráti do pôvodného tvaru. Kvôli tomuto obmedzeniu väčšina preferuje drvenú pamäťovú penu, jedná sa o pamäťovú penu, ktorá bola roztrhaná na malé kúsky. Jednotlivé kusy peny sa pohybujú nezávisle, čo umožňuje, aby bol váš vankúš tvarovateľný.

Výhody, nezhlukuje sa, ponúka dobrú oporu a je tvarovateľný. Nevýhody, chemický zápach, potenciálne nebezpečné „odplyňovanie“, môže sa zmäknúť a príliš sa stenčiť.

 

MICROBEAD

Microbead slovensky mikroguličky sa tiež nazývajú „jednotné polymérne častice. Väčšina mikroguličiek, ktoré sa využívajú vo vankúšoch sú vyrobené z materiálu zvaného polystyrén. Výplň z mikroguličiek je tvárna a podporuje prúdenie vzduchu. Bohužiaľ mikroperličky strácajú svoj objem a rýchlejšie sa vyrovnávajú ako iné typy výplní vankúšov a tiež nie sú veľmi dobré pre životné prostredie.

Výhody mikroguličiek, že sú priedušné, tvarovateľné, veľmi ľahké. Nevýhody, môžu mať chemický zápach, nemajú žiadnu rozmanitosť tvrdosti a majú krátku životnosť.

 

VLNA

Medzi najväčšiu prednosť vlny patrí jej schopnosť udržovať v sebe teplo a absorbovať a odvádzať vlhkosť. Vlna je tiež výbornou oporou pre chrbticu, vďaka tomu napomáha zbaviť sa bolesti svalov na chrbte. Ďalej pomáha pri liečbe astmy, alebo zmierňuje reumatické a migrenózne bolesti. Schopnosťou vlny je prirodzene odpudzovať špinu, a to kvôli prítomnosti lanolínu. Lanolín chráni ovce pred premočením vlny, preto sú aj vankúše z ovčej vlny veľmi odolné a udržujú teplo. Vlna sa bohužiaľ ako výplň vankúšov príliš nevyužíva, pretože má tendenciu sa zhlukovať do guličiek, vďaka čomu je vankúš hrudkovitý a nekonzistentný.

Výhoda vlny je, že je to netoxický materiál a je priedušný. Nevýhoda je však, že je nie príliš tvarovateľný a nedrží tvar.

 

BAVLNA

Bavlna je stlačiteľná a mäkká, avšak stále je pevnejšia ako tradičné výplne vankúšov ako je prachové perie alebo polyfill. V dnešnej dobe sa bavlna na výplň vankúšov veľmi nepoužíva, pretože sa začali viac používať syntetické materiály ako je pamäťová pena.

Výhoda bavlny je, že je priedušná a bez zápachu. Nevýhoda, nedrží tvar a pri používaní sa bavlna môže žmolkovať a je nepohodlná.

 

KAPOK

Kapok či ceiba petandra je tropický strom pôvodom z Mexika. Kvete a tým vytvára nadýchaný materiál podobný bavlne. Nazýva sa tiež niekedy ako hodvábna bavlna, má svetlo hnedú farbu. Kapok je vďaka svojim vlastnostiam veľmi obľúbený pre výplň vankúšov a čalúnenie. Po zavedení polyesterových/polyuretánových pien používanie kapoku dramaticky pokleslo, ale v súčasnej dobe zažíva malé oživenie vďaka svojim úplne prirodzeným vlastnostiam.

Výhody kapoku sú, že je šetrný k životnému prostrediu a mäkká textúra je dobrou alternatívou k tým, ktorí sú zvyknutí na penové alebo páperové vankúše. Nevýhoda, kvapok je extrémne horľavý, rýchlo sa tvoria hrudky a nedržia tvar.