Ako správne aplikovať nažehľovaciu fóliu

Nažehľovací vinyl môžete použiť na výrobu najrôznejších projektov, ako sú košele, tričká na zákazku, klobúky, plátené tašky a mnoho ďalšieho. Nažehľovacia fólia je tenký, pružný materiál, ktorý sa dodáva vo vopred narezaných listoch alebo roliach. Keď sa pozriete pozorne, uvidíte, že nažehľovacia fólia je vyrobená z dvoch vrstiev: farebnej vrstvy a priehľadného plastového podkladu (niekedy nazývaného plastová nosná fólia alebo priehľadná plastová vložka).

 

Typy nažehľovacích fólií

Nažehľovací fóliel sa dodáva v širokej škále farieb a povrchových úprav. Nažehľovaciu fóliu si môžete zaobstarať v dúhových farbách, vzoroch a povrchových úpravách, dokonca aj metalické fólie a trblietky. Je k dispozícii na kúpu v listoch, roliach a baleniach.

 

- Nažehľovacia fólia prémium flex- má lesklý, reflexný povrch v rôznych farbách.

- Nažehľovacia fólia holographic flex- má pútavý viacfarebný povrch, ktorý sa mení na svetle.

 

Príprava

Najlepšie výsledky dosiahnete, keď materiál na, ktorý budeme fóliu nanášať predperte bez aviváže. Predpieranie látku predzrazí a odstráni všetky oleje alebo chemikálie, ktoré môžu narušovať správnu priľnavosť.

 

Ako správne aplikovať nažehľovaciu fóliu

Tu sú zásoby a nástroje, ktoré budete potrebovať na vytvorenie projektu s nažehľovaciu fóliu.

 

Potrebujeme:

- nažehľovaciu fóliu už s vytvoreným návrhom

- materiál na, ktorý budeme fóliu nanášať

- bežnú domácu žehličku alebo tepelný lis

- podložku alebo zložený uterák na ochranu vášho pracovného povrchu

 

Keď je všetko pripravené na použitie, môžeme začať aplikovať nažehľovaciu fóliu.

 

1) Vycentrujte vinylový dizajn na materiál, na ktorý budeme fóliu nanášať. Pomocou pravítka môžete nájsť stred základného materiálu. Alebo ho môžete prehnúť napoly a urobiť záhyb pre označenie stredovej línie.

2) Potom položte fóliu už s vytvoreným dizajnom na základný materiál lesklou stranou hore. - Nezabudnite, že to znamená, že plastový nosný list je hore a matná fóliová strana je dole, pričom lepidlo citlivé na teplo sa dotýka látky.

3) Ďalej aplikujte teplo tepelným lisom alebo domácou žehličkou na fóliu s vytvoreným dizajnom - Pri každej nažehľovacej fólii je napísaná teplota a doba nažehľovania

4) Potom projekt otočte a aplikujte teplo tepelným lisom či domácou žehličkou na zadnú stranu návrhu

5) Potom nechajte projekt vychladnúť na dotyk. Opatrne odlepte plastovú prenosovú fóliu.

 

Tip: Ak používate materiály pre vás nové, odporúčam vám vykonať malý test v nenápadnej oblasti, než sa pustíte do celého návrhu.

 

Warm peel vs. Cool peel

Niektoré typy fólií sú označené ako Warm (teplý) peel a niektoré sú označené ako cool (studený) peel. Tieto štítky označujú teplotu, pri ktorej by ste mali odstrániť plastovú nosnú fóliu z projektu, aby ste dosiahli najlepšie výsledky.

 

Cool Peel to znamená, že pred odstránením plastovej vložky musíte nechať materiál, na ktorý ste nanášali fóliu vychladnúť na dotyk. Pokiaľ vložku odstránite, kým je ešte teplá, nažehľovací vinyl nemusí správne priľnúť. Iné typy nažehľovacích fólií vyžadujú Warm peel, čo znamená, že musíte odstrániť plastovú fóliu, kým je ešte teplá. Nezabudnite si prečítať balíček, aby ste vedeli, aký druh fóliu máte!

 

Ako sa starať o materiál na, ktorý sme nažehlili fóliu

Po zhotovení nažehľovacích projektov ich budete chcieť starostlivo umyť, aby vám vydržali čo najdlhšie.

 

Tu je niekoľko rád pre pranie nažehľovacích projektov:

- Najprv počkajte 24 hodín po aplikácii fólie, kým projekt operiete.

- Po druhé, pred praním otočte projekt naruby. Nažehľovacie projekty môžete prať a sušiť v sušičke, ale vyhnite sa najvyššiemu nastaveniu tepla.

- Nepoužívajte bielidlo.

- Pokiaľ sa niektoré miesta nažehľovacieho fólie po vypraní nadvihnú, môžete ich znovu zažehliť.

 

Tipy a triky pre nažehľovací vinyl

Tu je niekoľko tipov a trikov, ktoré treba mať na pamäti pri práci s nažehľovacou fóliou.

- Nažehľovaciu fóliu položte na podložku „lesklou stranou dole“.

- Nažehľujte pri správnej teplote. Príliš veľa tepla môže pokrčiť alebo deformovať design.

- Udržujte žehličku v pokoji . Pri lisovaní žehličkou nepohybujte, inak riskujete posunutie alebo pokrčenie fóliového designu.

- Použite suchú žehličku. Pokiaľ máte žehličku pre domácnosť, nepoužívajte paru. Vlhkosť zabráni priľnutiu vinylu k látke.